www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ДО НІМЕЧЧИНИ ДЛЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ



НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ДО НІМЕЧЧИНИ ДЛЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ

В рамках проекту Федерації роботодавців Києва з Німецьким центром Мекленбург-Передня Померанія представники Київських організацій роботодавців – Організації роботодавців в легкій промисловості, Київської міської  організації роботодавців туристичних агентств, готелів та санаторно-курортних організацій, Київської міської організації роботодавців галузі охорони здоров’я  та Федерації роботодавців м. Києва взяли участь у навчальному візиті до Німеччини з метою вивчення досвіду організації роботи німецьких організацій роботодавців.

Зустріч в офісі Федеральної організації роботодавців Німеччини – BDA

Три партнери під одним дахом в Будинку німецької економіки – поруч розташовані офіси організацій роботодавців федерального рівня: BDA, BDI та Торгово-промислової палати Німеччини. Усі три організації виконують кожна свою функцію для захисту інтересів бізнесу, не створюючи при цьому одна одній конкуренцію, що дозволяє представляти єдину позицію бізнесу.

Основна функція BDA - ведення переговорів та укладання колективних договорів (тарифних угод) з профспілковими організаціями, при цьому BDA не є безпосереднім підписантом жодного з колективних договорів, а лише координує цю діяльність та надає підтримку в цьому процесі своїм галузевим організаціям-членам.  Натомість BDI - федеральне об’єднання, яке представляє інтереси
німецької промисловості у питаннях економічної політики.

Членські організації BDA - галузеві об’єднання роботодавців і об’єднання роботодавців німецьких земель, які, у свою чергу, мають серед членів як місцеві/регіональні об’єднання роботодавців, так і підприємства.
 

GESAMTMETAL: «Ми - серце економіки»

До складу Федеральної галузевої організації GESAMTMETAL входять регіональні організації роботодавців металообробної та електричної промисловості, які представляють інтереси підприємств металообробної та електричної промисловості Німеччини, серед яких BMW, Volkswagen, Opel, Audi, Bosch, Siemens, Porsche, Ford. Сукупний обсяг річного фонду оплати праці підприємств галузі - 200 млрд. євро,  річний оборот - 1,093 трлн. євро, обсяг експорту продукції - 724 млрд. євро.

Основні напрямки діяльності GESAMTMETAL: ведення колективних переговорів та укладання галузевої угоди з профспілками; консультаційні послуги з правових питань, трудових спорів; статистичні та маркетингові дослідження, розрахунок прогнозних показників розвитку галузі, представництво та захист інтересів підприємств-членів на національному та міжнародному рівні тощо. Організація також є членом BDA, BussinessEurope та європейського галузевого об‘єднання роботодавців CEEMET.

Окрема увага приділяється питанням підготовки кадрів для галузі. У співпраці з Федеральним інститутом професійної освіти (BiBB) GESAMTMETAL бере участь у роботі з розроблення кваліфікаційних вимог, моніторингу ринку праці. Водночас, питаннями організації дуального навчання на місцях, присвоєння кваліфікацій за результатами зовнішнього оцінювання згідно кваліфікаційних вимог опікуються регіональні торгово-промислові палати. Також, організації роботодавців галузі постійно проводять акції зі стимулювання та заохочення молоді до оволодіння інженерно-технічними професіями, інформування про нові можливості професії.

Зустріч в об’єднанні організацій роботодавців регіону Берлін - Бранденбург UVB

Головний принцип об’єднання організацій роботодавців столичного регіону Німеччини UVB - бути якомога ближче до підприємств, інтереси яких вони представляють. До складу UVB входять 6 галузевих об‘єднань роботодавців, які представляють інтереси 660 підприємств регіону, на яких працюють 144 тисячі найманих працівників. Розмір членських внесків складає 0,11% від загального річного фонду заробітної плати підприємства-члена.
Основними завданнями організації є:
- представництво інтересів підприємств-членів перед органами місцевої влади;
- інформування ЗМІ та громадськості про діяльність та потреби підприємств-членів;
- координація ведення тарифних колективних переговорів галузевими об‘єднаннями - членами, оскільки сама організація UVB не веде переговори з профспілками, а лише консультує свої членські галузеві організації;
- робота в різноманітних комітетах та робочих групах для відстоювання інтересів підприємств-членів і форсування узгодженої економічної політики, що сприяє їх розвитку;
- інноваційний напрямок та фінансування наукових досліджень, необхідних для підвищення конкурентоспроможності підприємств-членів;
- участь у формуванні соціальної політики, питання підготовки кадрів, дослідження та аналіз потреб ринку праці.

Зустріч в Регіональному об‘єднанні організацій роботодавців землі Мекленбург-Передня Померанія  (VUMV)

Регіональне об‘єднання організацій роботодавців землі Мекленбург-Передня Померанія (VUMV) об’єднує 35 регіональних та регіональних галузевих асоціацій роботодавців, одночасно є місцевим представництвом Федерального об‘єднання роботодавців Німеччини BDA та Федерального союзу промисловців BDI.
Серед завдань VUMV:

  • Координація та підтримка галузевих організацій у веденні тарифних переговорів;
  • інформування членів щодо актуальних питань та завдань;
  • підтримка та робота, спрямована на підвищення конкурентоспроможності підприємств-членів;
  • питання підготовки кадрів, вивчення потреб ринку праці, залучення інвестицій;
  • участь у законопроектному процесі, постійний діалог з місцевим Парламентом та Урядом;
  • захист інтересів підприємств-членів в судах при розгляді соціально-трудових спорів;
  • комунікація зі ЗМІ;
  • участь у різноманітних комісіях, робочих групах (близько 100);
  • участь у процесі ухвалення рішень при розподілі коштів європейських фондів та підготовці місцевих програм розвитку тощо.

Об‘єднання підприємців Ростока-Середньої Помераніі

Об‘єднання підприємців Ростока-Середньої Помераніі об‘єднує 600 підприємств регіону, в основному - малий і середній бізнес (до 20-30 найманих осіб), представників майже всіх галузей, у тому числі комунальні підприємства водопостачання, теплопостачання, електропостачання, громадського транспорту тощо.
Об‘єднання не є членом об‘єднання організацій роботодавців федеральної землі VUMV. Розмір членських внесків залежить від кількості найманих працівників на підприємстві.  Для підприємств-початківців існують пільги щодо сплати членських внесків на час розвитку підприємства.
Серед основних завдань організації:

  • представництво інтересів членів, участь в роботі робочих груп, комітетів;
  • організація зустрічей з представниками Парламенту та Уряду федеральної землі та міською владою;
  • організація спільних заходів з обміну досвідом та взаємодії (нетворкінг) між членами;
  • консультування членів (юридичні питання, виробничий менеджмент здоров‘я, інновації, патенти, програми фінансової підтримки, корпоративна соціальна відповідальність тощо);
  • інформування членів (семінари, тренінги, конференції, екскурсії на підприємства-члени) про нові тенденції, зміни до законодавства, тренди тощо.

Центр первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації
AFZ Aus- und Fortbildungszentrum Rostock GmbH:  «Освіта, що відповідає вимогам ринку»

Центр первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації AFZ Aus- und Fortbildungszentrum Rostock GmbH заснований спільно Торгово-промисловою палатою м. Росток та регіональною галузевою асоціацією роботодавців NORDMETALL.

За рік професійне навчання в центрі проходять в середньому 11 тисяч осіб, у тому числі:
- учні загальноосвітніх шкіл з метою профорієнтації;
- учні, направлені кампаніями, які проходять первинну професійну підготовку за дуальною формою навчання;
- працівники кампаній з метою оволодіння додатковими/спеціальними кваліфікаціями;
- безробітні на замовлення агентства праці (служби зайнятості);
- слухачі, які навчаються в рамках федеральних програм підтримки (напр.,  програма інтеграції біженців).

Матеріали візиту (презентації очікуються)




Написано: Yuriy Korolyuk від 07.02.2018   |  Оцінка  



Додати коментар

Ваше Ім'я






Будь ласка, розв'яжіть цю маленьку арифметичну задачу

Результат:   9 + 1 =

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК