Рух роботодавців. Інтерв’ю з Максимом Рожанковським.


Максим Рожанковський

Виконавчий директор
Організації роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури м. Києва

- Максим Васильович, розкажіть про історію створення вашої організації?


- Наша організація була створена у 2004 році. У той час цілі і завдання работодавчого руху були ще малозрозумілі, але як тільки підприємці усвідомили важливість механізмів впливу, які надаються цим статусом, кількість наших членів почала динамічно зростати. Сьогодні прямими учасниками нашої організації є 10 членів, але насправді організація представляє інтереси 50-ти роботодавців, оскільки до складу найбільшого члена організації - ХК «Київміськбуд» входить 40 підприємств.

- Рішенням яких завдань займається київське об'єднання роботодавців будівельної галузі?

- По-перше, це участь у законодавчій діяльності, робота над законопроектами, проектами регуляторних актів на нашому ринку, співпраця з держорганами в плані врегулювання проблем, що заважають роботі будівельного бізнесу. По суті, це - приклад цивілізованого лобіювання інтересів нашої галузі в цілому, а не тільки окремих підприємств. Приміром, наш представник введений в громадську раду Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Ми беремо активну участь в розробці профільних законопроектів, говоримо про те, які є проблеми у бізнесу і що його не влаштовує.

- І якими ж найбільш помітними досягненнями вже можете похвалитися?

- Ми брали активну участь і стежили за розвитком подій при реформуванні будівельної галузі, результатом якого стало ухвалення Закону «Про містобудівну діяльність». Наші фахівці були введені в українсько-грузинську робочу групу, створену з ініціативи віце-прем'єра Сергія Тігіпко та Української будівельної асоціації. Тоді була проведена колосальна робота з питань врегулювання проблем, пов'язаних з виділенням землі під забудову та спрощенням інвестиційної діяльності.

- А як би ви могли оцінити ефективність українсько-грузинської робочої групи?

- Як я вже сказав, був прийнятий закон «Про містобудівну діяльність», який набагато спростив роботу ринку. Звичайно, закон не ідеальний, і зараз з'являється багато нових проблем. Справа в тому, що при створенні документу, по суті, був узятий шаблон, який був у Грузії. Його і хотіли перенести в українську реальність. Але у нас є свої особливості, зокрема, є проблеми по виділенню землі, оскільки місцеві ради перешкоджають роботі будівельним підприємствам. Тому я впевнений, що попереду потрібно виконати ще величезний обсяг роботи.

- Чи зможуть роботодавці долучитися до цієї роботи?

- Кроки для цього вже робляться. Зараз створена рада при Мінрегіонбуді, раніше проводилися круглі столи. Велася активна робота. Влада вже чує нас, знають хто такі роботодавці, що вони не просто формально існують. Ми надаємо на розгляд до Міністерства свої проекти, працюємо з усіма профільними законопроектами. Це перший крок великого шляху. Зараз ми бачимо, що влада не відвертається від нас, можливо, не завжди прислухається і приймає наші пропозиції, але, принаймні, не ігнорує. Особливо це стало помітно в останні два роки, коли об'єднання, до складу якого входить наша організація, приєдналося до Федерації роботодавців України.

- Яким бачите розвиток вашого об'єднання в майбутньому?

- Громадські організації повинні завжди бути на слуху і говорити про свої проблеми. Зараз ми беремо участь в розробці проекту Галузевої угоди. Нині проект розісланий всім підприємствам, які входять до нашої організації. Тому можна говорити, що соціальний діалог ведеться і перші його кроки робляться за нашої безпосередньої участі. Звичайно, потрібно і далі привертати нових членів. Зараз з нами «Київміськбуд» і тепер ми відчуваємо, що на зборах в Мінрегіонбуді до нас прислухаються, розуміють і поважають. Вони вже знають, з ким їм доведеться дискутувати про проблеми галузі.


Написано: 26.05.2012

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК