Іван Голодівський


Конструктивна опозиція до міської влади

«Ми завжди в конструктивній опозиції до міської влади. Це не означає огульну критику. Нам завжди є що запропонувати і чим аргументувати свою позицію»

Іван Романович Голодівський – виробник, керівник старого гарту, який ще за радянських часів пройшов спеціальне навчання основам ринкової економіки та стажування на кращих підприємствах Японії.
Він ще при Радянському Союзі пройшов непростий шлях від рядового співробітника до першої особи підприємства. Були в його житті різні ситуації, але щоразу стикаючись з труднощами йому вдавалося досягти результату. При чому, не завжди позитивного. Сам він нормально ставиться до труднощів і невдач: «Якщо щось не вийшло, це привід задуматися про те, що було не так, що потрібно змінити, щоб наступного разу опинитися на висоті», говорить він, згадуючи свою кар'єру.

Ймовірно тому Київська міська організація роботодавців – одна з небагатьох організацій, які були зареєстровані в Головному управлінні юстиції в місті Києві одразу після виходу Закону України «Про організації роботодавців»: вона створена і працює з лютого 2002 року.

З чого почалася ваша діяльність як керівника Київської міської організації роботодавців (КМОР)?

З початку в нашу організацію входило 90 підприємств, а сьогодні – 210 юридичних осіб, які є роботодавцями для 125 тис. працівників. Разом ми на 65-68% забезпечуємо виконання ВВП в місті Києві. Від початку наша організація була найчисленніша і найбільш продуктивна. І за своєю потужністю, і по соціальній активності, і з напрацювань у проведенні соціального діалогу зі столичною владою.

Наша особливість в тому, що ми міжгалузева організація. Компанії-члени КМОР різні і за формою й по суті. Ми не підтримуємо жодну політичну силу. Замість гучних слів ми вважаємо основним нашим завданням – захист прав і законних інтересів роботодавців. Це наша основна мета. Тому ми завжди в конструктивній опозиції до міської влади. Це не означає огульну критику. Нам завжди є що запропонувати і чим аргументувати свою позицію.

Мені зрозумілі і близькі всі проблеми українського бізнесу і в особливості виробництва. Я більше 30 років працював тільки в реальному секторі економіки в Києві, пройшов шлях від майстра на виробничому об'єднанні Київдрев до генерального директора цього об'єднання. У нашому об'єднанні працювало 5,5 тис. співробітників. Потім, в 1989 році, за пропозицією одного з заступників керівника КМДА, я очолив міську раду директорів міста Києва.

Чому запропонували саме вам?

Об'єднання Київдрев допомагало організувати всю соціальну роботу: облаштовували дитячі майданчики, робили меблі для різних дитячих установ, лавочки, сходи, двері, облаштовували кінотеатри та зали засідань районної влади. Об'єднання було в числі лідируючих підприємств на території Україні. Я ніколи не захоплювався процесом, а намагався орієнтуватися на результат. Ймовірно, тому був на хорошому рахунку.
І зараз ми працюємо відкрито, прозоро і готові до співпраці в рамках соціального діалогу з усіма організаціями роботодавців. У нас великий досвід і серйозні напрацювання в питанні ведення діалогу з владою. Та організація, яка підтакує і заграє з владою, не доб'ється нічого. Це моє переконання, засноване на багаторічних спостереженнях. Наші принципи інші. Ми не боїмося критикувати дії влади, але при цьому завжди пропонуємо свій варіант. Це я називаю конструктивна опозиція.
Нам дуже не подобалося те, як містом керував Леонід Черновецький. Я розумів, що це закінчиться крахом нашої київської економіки. Я не вважав можливим мовчати про це і 4 рази писав обґрунтовані листи президенту Віктору Ющенку з пропозицією звільнити Леоніда Черновецького від керівництва міською адміністрацією.

У чому секрет залучення такої великої кількості членів у вашу організацію роботодавців?

По-перше, ми об'єднуємо підприємства з різних галузей. Більшість інших організацій роботодавців зосереджені на одній галузі. По-друге, я поставив собі завдання, щоб наша організація стала привабливою для столичних підприємств. Побудувати таку стратегію роботи з владою і профспілками, щоб усім було зрозуміло, що наша організація може добитися реальних результатів для своїх членів. Так було завжди, ми послідовно вибудовували свою політику і домоглися відповідних результатів – нас поважають, з нами рахуються і керівники із задоволенням поповнюють наші ряди.

За рахунок чого вдається досягати цієї мети?

Перш за все, завдяки розвитку сильного соціального діалогу. У європейському розумінні, це влада, профспілки і роботодавці. Якщо діалог розвивається, не буває вуличних страйків, протестів і соціальної напруги. Якщо влада не рахується з бажаннями громадськості, профспілками і роботодавцями, тоді говорить вулиця. Ми про це завжди нагадуємо владі. Починаючи з часу, коли містом керував Олександр Омельченко.

Багато питань є, у вирішенні яких ніяк не обійтися без соціального діалогу. Це і оренда землі, міські замовлення, проведення тендерів, благоустрій та соціальна сфера.

Зустрічаючись з нинішнім керівником міськадміністрації Олександром Поповим, я виклав всі наші підходи. Основне завдання – наповнення міського бюджету через ефективні робочі місця. І він взяв курс на те, щоб розвивати промисловість і підприємництво. Зараз створено єдиний дозвільний центр, є і багато інших спрощень для ведення бізнесу. При цьому у київської економіки повинен бути чіткий бізнес-план, заснований виключно на ринковому, раціональному господарському підході.

Звідки керівники підприємств дізнаються про те, наскільки ефективно вам вдається вести діалог з владою і профспілками?

Для тих, хто працює з нами давно – це очевидно. За роки нашої роботи вирішено чимало проблем, ми не раз змушували владу переглядати і коригувати свою політику по відношенню до бізнесу. Звичайно ж, про цей досвід дізнаються й інші керівники, і теж висловлюють бажання приєднатися до нашої організації.


Написано: 04.01.2012

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК